Tips Thailand, trip naar de Emerald Cave in Koh Mook

In mijn vorige blog vertelde ik je over Koh Lanta en zijn geweldige omgeving. Vooral de Paradijselijke Trang Eilanden niet ver van Koh Lanta zijn absoluut een Must See! Je kan een dagtrip boeken vanaf Lanta naar het paradijselijke Koh Mook. Je bezoekt de Emerald Cave en je luncht op Koh Ngai, hoe gaaf is dit! Voor meer tips voor een trip naar het paradijselijke Koh Mook en de Emerald Cave lees verder!

We gingen met een grote boot, geen longtail omdat de zee nog onstuimig kan zijn in mei.

Ik was hier in 2015 alleen naar toegegaan en ik heb in 2018 deze wederom in de planning staan.

The Emerald Cave bij Koh Mook 2015 en 2018

Lees verder voor mijn ervaring met kind in mei 2018.

Deze vroegere piraten schuilplaats ligt aan het eiland Koh Mook. Je vaart met de boot naar de ingang van deze Emerald Cave. Allen bij eb kan je achter de gids aan zwemmen door de 80 meter pikke donkere grot! Ik ben niet snel angstig maar dit was toch wel een bijzondere ervaring (en wat spannend).

*Let wel, ik kan goed zwemmen, snorkelen en ik duik ook soms. Ik heb leren surfen vanaf een jaar of 8 en in het verleden ook wat extra reddend zwem trainingen gehad vanwege een opleiding die ik toen deed. Dus ik denk dat ik wel wat waterervaring heb:)…

Spanning….pikke donker…

Maar nu kwam het. De gids vertelde ons van de boot af te springen en dat het best handig is als je een zwemvest aan doet. Let op, dat zegt hij niet voor niets..Daar kwamen we later achter.

Twee stoere Aussies vonden dat zij ook wel goed konden zwemmen en vonden dit dus een overbodige luxe en sprongen het water in.

Ik ging op de rand van de hoge boot staan in mijn zwemvest en sprong water in. Ik had mijn duikbril opgezet en keek onderwater. Een lichte paniek brak in mij uit. Ik zag duizenden kleine kwallen die om en tegen mijn lichaam aan zwommen. Ik dacht alleen maar ” als ze maar niet giftig zijn”!! Eerst wilde ik gaan gillen en terug zwemmen naar de boot. Ik keek naar de boot en zag dat ik daar nooit zo snel op zou kunnen raken en dacht in een seconde dat ik heel snel uit deze kwallenschool moest zwemmen, richting de ingang van de grot. Ik wilde ook niet de andere meiden bang maken. De Australische meiden sprongen achter mij het water in en keken ook onderwater en begonnen direct te gillen. De gids schreeuwde dat we kalm moesten blijven omdat dit baby kwallen waren. Deze waren volgens hem gelukkig niet giftig. Oké, snel weg hier…snel richting die grot zwemmen!

Donker

We zwommen uit de zwerm met baby kwallen en waren bij de grot gearriveerd. De gids maande hem te volgen. Hij had een lampje op zijn hoofd gezet. Na enige meters in het midden gezwommen te hebben in de grot begon het steeds zwarter voor mijn ogen te worden. Plots was het lampje wat ik zo braaf aan het volgen was verdwenen!  Pikke donker was het! Ik zag werkelijk niets! Geen schim, gewoon niets. Toen kwam er in de verte weer een klein lampje tevoorschijn die zich naar het plafond van de grot richtte. Ik vroeg hem te wachten op ons allen en hij kwam een stukje terug. De grot ging in een bocht en in de verte zagen wij weer daglicht. Na 80 meter in het donker gezwommen te hebben en niet wetend wat er onderwater zich afspeelde wilde ik snel naar het daglicht toe.

Paradijselijke Lagune

Daar aangekomen kwam ik in een paradijselijke lagune met een klein strandje en rotsen begroeid met planten en bloemen. De zon scheen precies door de open ruimte naar binnen, zo prachtig! Dit was de plek waar eeuwen geleden de piraten hun schatten bewaarde. De lagune is alleen te betreden met eb. Bij vloed stroomt de grot weer vol met water en kan je er niet in of uit.

Ik heb hier in 2015 geen foto’s van kunnen maken maar deze keer in mei 2018 wel! IPhone 8 plus en GoPro in een drybag om mijn middel en zwemmen maar! Lees verder!

Waar moet je opletten

 • Je moet niet claustrofobisch zijn
 • Zwem goed achter je begeleider aan of nog beter zet een lampje op je hoofd! Je bent volledig gedesoriënteerd in het pikke donker als je door de grot zwemt en als er niet nog meer mensen zijn. (Kans acht ik klein nu;)
 • Daarnaast nog een tip: blijf in het midden zwemmen! De zijkanten zitten vol met scherpe stalagmieten (onderwaterse uitsteeksels) en je haalt je benen open
 • Wees niet bang van kwallen (zijn er niet altijd)
 • Doe je zwemvest om
 • Zwem niet te laat terug door de grot als het water gaat stijgen
 • Koop in Thailand een kleine drybag om zo je camera of telefoon droog te kunnen vervoeren!
 • Geschikt voor kinderen? Lees verder!

En die stoere jongens? Tja die zaten onder het bloed en verwondingen omdat ze ook het watertrappelen zonder zwemvest niet lang genoeg volhielden uiteindelijk. Ze dachten een rustplek in de grot te vinden om even naar de zijkant te zwemmen..geen goed idee dus.

Koh Mook ‘The Emerald Cave’ mei 2018 mét kleuter

Daar gingen we weer! Nu met het hele gezin!

Ik had met mijn vorige trip naar de Trang eilanden ontdekt dat het wel écht een paradijsje zou zijn om ooit eens op één van deze eilanden te verblijven.

Dat deden wij dan uiteindelijk ook. Vannuit Koh Mook waar wij nu verbleven maakte wij met een privé longtailboot een tripje naar de andere zijde van het eiland. Wij verbleven in het Sivalai Resort. (lees daar later meer over)

Prachtige omgeving met limestone rock mountains!

Ik was nog niet overtuigd of dit tripje geschikt zou zijn voor mijn kleuter, maar ik ze wilde zo graag deze oude piraten grot zien waar zij hun schatten bewaarde vroeger! Dus niks eng, ze wilde graag mee deze keer. Ik was bewapend met een zeewaardig zwemvest voor haar maat/kg welke ik uit Nederland mee heb genomen. Ook handig voor op de boten, in het water en met kajakken.

Nu was ik beter voorbereid op wat er zou gaan komen en had zelf een zwemvest aan en ook een hoofdlamp opgezet. Mijn dochter in het zwemvest én in een ronde reddingsring van de boot gezet. Zo kon papa trekken en ik haar vooruit duwen en mevrouw kon ronduit genieten van dit avontuur!

Ik zal later na montage met mijn gopro gemaakte filmpje hier posten.

We waren alleen niet de enige deze keer…Een rij van 50 of misschien wel 100 Aziaten in zwemvesten sprongen van een enorme boot af en gingen in een polonaise achter elkaar aan de grot in langs een touw trokken ze zich voort en een hand op hun voorganger. Een waar spektakel om te zien.

Ik dacht, ‘oké nu moeten we gewoon heel snel zijn en hard als eerste die grot in!’

We zwommen zo snel als we konden naar de grot. In de grot aangekomen konden we nog nét de lange rij Aziaten voorbij zwemmen. Nu we vooraan zwommen was ik blij met mijn hoofdlampje en duwden we Liv door de grot heen achter de gids aan. Toen we het licht zagen aan het einde van de grot, was ik opgelucht en blij. Het duwen en zwemmen hakte er wel even in. Ondanks dat we met z’n tweeën haar vooruit probeerde te krijgen was dit behoorlijk pittig. Ik was doodmoe. We haalde het precies op tijd om als eerste de lagune te kunnen betreden en konden nog foto’s maken voordat iedereen binnen was!

Als je omhoog kijkt zie je de opening van de grot waar smiddags de zon doorheen schijnt. Echter waren wij later op de dag gegaan om de mega drukte te voorkomen. Wat ons nét aan gelukt was;)

20 Comments

 • Reply Danielle mei 10, 2018 at 8:58 am

  Prachtig ! Zou ik graag nog eens heen willen.

  • Reply Mama dat is leuk juni 27, 2018 at 7:39 pm

   Dat moet je zeker een keer doen. De eilanden daar zijn echt prachtig en niet zo bekend als Koh Lipe etc.

 • Reply Melissa mei 10, 2018 at 9:10 am

  Lijkt mij zo bijzonder en tof! Alleen bij de woord kwallen haak ik al af. En claustrofobisch ben ik normaal noet maar ik denk dat ik dit wel heel dicht vind.

  • Reply Mama dat is leuk mei 12, 2018 at 8:14 am

   Het is ook echt wel wat spannend, dus ik snap je wel! Kinderen zien nog geen gevaar;-)

  • Reply Mama dat is leuk juni 27, 2018 at 7:38 pm

   haha kwallen, ik ook, maar ik kon niet meer terug. Dus verstand op nul!

 • Reply ingrid mei 10, 2018 at 9:32 am

  wat gaaf! en wat een super mooie foto’s zeg. wat hebben jullie genoten.

 • Reply Rachelle mei 10, 2018 at 10:09 am

  Jeetje wat een gave ervaring! Ik hield wel even m’n hart vast toen je over die kwallen vertelde hoor! Het is dat ik zelf absoluut het water niet in ga, maar gelukkig kan ik meegenieten met de foto’s en de verslagen 🙂

 • Reply kaylee mei 11, 2018 at 7:04 am

  Super gaaf om di mee te lezen! Jeetje!! Alleen kwallen.. Brr!
  Mooie foto’s van de omgeving en van jou & je fam!

 • Reply Joanne mei 11, 2018 at 12:51 pm

  Wow, wat een ervaring zeg! Ziet er mooi uit, maar het lijkt me wel erg spannend.

  • Reply Mama dat is leuk juni 27, 2018 at 7:36 pm

   Dat was het ook, maar gelukkig was ik er al een keer geweest 😉

 • Reply Eke mei 11, 2018 at 8:58 pm

  Wat ontzettend tof! Ik herken dat claustrofobische wel een beetje, dus weet niet of het wat voor mij zou zijn, maar vind het heel stoer!

 • Reply Hippiemeisje mei 12, 2018 at 9:14 am

  Wauw, prachtig, ziet er zo een beetje ongerepte natuur ui! prachtig!

  • Reply Mama dat is leuk juni 27, 2018 at 7:36 pm

   Dit is ook echt een geweldige plek in Thailand. Daar hoef je niet de jungle voor in.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.